zaterdag 27 juli 2013

Het eerste veldwerk en het eerste danswerk!

Gegroet iedereen!

Na enkele dagen stilte is hier opnieuw een update uit Santa Maria!

Vier dagen geleden is Benjamin, de doctoraatstudent uit Leuven die mijn werk begeleidt, gearriveerd. Daags nadien zij we dus meteen naar ons studiegebied getrokken om een eerste keer kennis te maken met het stuk grond waarop de komende maanden stevig gegraven zal worden. Deze trip maakten we samen met Leandro en Miriam, twee toffe doctoraatstudenten uit de universiteit van Santa Maria. De bedoeling van dit eerste bezoek was om geschikte plaatsen te vinden om in de toekomst grondstalen te nemen. Daarvoor maakten we kleine boringen op verschillende plaatsen op de hellingen. Aan de hand van de bodem kunnen we dan zien of op dat bepaald veld interessante erosieprocessen hebben plaatsgevonden of niet. Er wordt hier dus al meteen stevig gewerkt:


Zoals in het vorige bericht te lezen was ligt ons studiegebied 300km van Santa Maria. Daarom slapen we tijdens onze veldcampagnes in een hotelletje in Arvorezinha zelf. Eten doen we ook altijd in dezelfde eettent. Leandro blijkt in Arvorezinha quasi iedereen te kennen. We zijn daar dus al vaste klant en vriend aan huis. Dat werd ons duidelijk toen we 's avonds in dat bewuste restaurantje de laatste aanwezigen waren, en daarbij getrakteerd werden op enkele zelfgestookte specialiteiten. Om te beginnen werd ons 'graspa' voorgeschoteld. Dat is de Braziliaanse 'grappa', en die smaakt naar anijs/eucalyptus. Best een lekker goedje. Na enkele teugen van de graspa kwam de volgende specialiteit boven: cachaça! Deze was eveneens ambachtelijk gestookt, en vond ik nog lekkerder dan de graspa. Na deze stevige slaapmuts kostte in slaap vallen niet veel moeite ;-).

Gisterenavond was het dan tijd voor ontspanning. De studenten landbouwkunde organiseerden een fuif, en deze ging door in een speciaal daarvoor voorzien gebouw van de universiteit. Voor 3€ mochten we binnen, bier werd er geschonken in blikjes (Budweiser), en deze kosten slechts 1€!

Fuifzaal van de universiteit
Een fuif was daar niet zoals wij die in België kennen. Ze begon om 19h en eindigde om 00h. Dit was wel een uitzondering, omdat het om een universiteitslocatie ging. Ook werd de dansmuziek van de DJ's afgewisseld met een live-bandje dat Braziliaanse folk muziek bracht! Geweldige sfeer!

Folkbandje tijdens de fuif
Daar werd het ons ook al meteen duidelijk dat we dringend danslessen moeten nemen. Hier wordt nog echt gedanst, in paar! Daar zal dus aan gewerkt moeten worden ;-). Alleszins, rond 12h stopte de muziek, dus tijd om een nieuwe locatie te vinden. Deze bevond zich 10km verderop, in het centrum van Santa Maria. Daarvoor waren er twee opties: een taxi nemen, of snel gezelschap vinden met een auto en identieke plannen. We hebben geen taxi genomen... Het feestje in Santa Maria was van dezelfde soort: een folkbandje en dansende mensen. Dat hielden we zo nog wel enkele uren vol, om dan te kunnen besluiten dat het nachtleven in Santa Maria best in orde is!

Dat was het weer tot nu toe. Hieronder nog enkele foto's van het veldwerk, en tot binnenkort!





Miriam en Leandro








Geen opmerkingen:

Een reactie posten